Kuchárske knihy
Poklady slovenskej kuchyne: Hont, Podpoľanie, Novohrad
Popis
Tradičná slovenská kuchyňa, to nie sú len bryndzové halušky, haruľa, klobásy či lokše. Séria kuchárskych kníh Poklady slovenskej kuchyne zachytáva prekvapivo pestré kulinárske dedičstvo našich predkov. Každá časť edície predstavuje vybraté regióny a kompletná séria napokon obsiahne celé Slovensko. Nájdete tu recepty všeobecne známe a obľúbené, ale aj netradičné skvosty, ktoré autorka objavila v zapadnutých kútoch Slovenska alebo starých rodinných archívoch. Vyberiete si z jedál každodenných aj sviatočných, mäsitých aj bezmäsitých, slaných aj sladkých, ktoré nie sú len nostalgickým pohľadom na život našich predkov, ale plnohodnotnou súčasťou moderného jedálneho lístka. Pustite sa do varenia – slovenská kuchyňa má čo ponúknuť aj najväčším labužníkom!
Ukážka z textu
Trbúlanina
všetka zelenina, čo rastie v záhradke (hrach, kel, karfiol, bôb, kaleráb, mrkva, petržlen, zeler)
1 lyžička soli
1 lyžička mletého čierneho korenia
2 zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky
2 lyžice múky
1 lyžica masti
1 lyžička mletej papriky
Všetku zeleninu očistíme, pokrájame a dáme variť do hrnca s osolenou vodou. Pridáme mleté čierne korenie. Keď je zelenina takmer uvarená, pridáme zemiaky a dovaríme. Z múky, masti, soli a červenej papriky (môže byť aj štipľavá) pripravíme zápražku a zahustíme ňou polievku.