Mango, láska karí

 
 
 
Novinky
 
 
Košík
Váš košík je prázdny
 
 
Novinky e-mailom
 
 
 
 

Beletria

Mango, láska karí

Vydavateľ: Evita press
Počet strán:333
Väzba:brozovana
Rozmer:170x105
ISBN:9788081761270
Jazyk:slovenský
Rok vydania:2015
Vypredané:Áno
Svieži príbeh plný voňavých receptov, ktoré musíte vyskúšať. Príbeh o mladej žene, ktorej podnikanie s exotickým jedlom skomplikuje exotická láska... Neručíme za to, že vám nebudú tiecť slinky :)
8,99 € Ušetríte: 58 %Vaša cena: 3,80 €
0

Popis

Svieži príbeh plný voňavých receptov, ktoré musíte vyskúšať

Príbeh o mladej žene, ktorej podnikanie s exotickým jedlom skomplikuje exotická láska... Neručíme za to, že vám nebudú tiecť slinky :)

Rozmanité chute Indie, okorenené štipkou lásky! Čo vás čaká, keď sa aj napriek pochybnostiam vášho okolia rozhodnete, že si otvoríte obchod s indickými koreninami a preniknete do tajov tejto orientálnej kuchyne? A čo ak vám to celé ešte okorení láska?

Mladá manažérka Wali túži otvoriť si obchod s indickými koreninami. Na ceste za vysnívaným cieľom musí prekonať počiatočnú nedôveru, ktorú má k indickej kuchyni, ochutnať jedlá, ktoré dovtedy nepoznala, a neplánovane sa zamilovať do príťažlivého Pakistanca Šahída. Príbeh dopĺňa množstvo chutných receptov, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie. Autorka predstavuje známejšie, ale aj pre našinca úplne neznáme jedlá mnohých exotických chutí, presýtené vôňou garam masály a kráľa korenia kardamómu.

/Úryvok z knihy/

Predstava, že mi v salóne natrú telo maslom, ma trochu odpudzuje. Čo je popri mojich téglikoch s „vedecky vyvinutým komplexom“ obyčajné maslo? V tej chvíli som sa predstavou čistého zvieracieho tuku skutočne nedokázala nadchnúť. Až o niekoľko mesiacov neskôr, keď si plechovka jasnožltého masla vydobyla výsadné postavenie v mojej kuchyni, som ho zo zúfalstva po prvý raz použila aj na pokožku. Spočiatku len trošičku. Nedôverčivo tenkú vrstvu na vysušené šupinaté brucho. Ibaže keď som na druhý deň ráno preskúmala prekvapujúci výsledok svojho odvážneho experimentu, odlúpila som kúsok maslovej hmoty do sklenenej misky a natrvalo som ju nasťahovala k ostatným elixírom mladosti. Pražené maslo odvtedy používam na tvár každý deň spolu s nočným krémom.

„A soľ?“ opýtam sa zvedavo.

„Čierna soľ...“ opraví ma.

Prv než stihne čokoľvek dodať, zvolám: „Jasné, čierna ajurvédska soľ! To poznám!“ A ako pri skúške v škole pyšne vysypem vedomosti: „Reguluje trávenie, znižuje krvný tlak, užíva sa pri nedostatku železa a zlepšuje zrak.“

Šahíd sa rozosmeje. „Presne tak. Múdre dievča,“ prisunie ku mne téglik s lassí a neprestáva sa smiať. „Daj si niečo sladké, nech sa priveľmi neunavíš.“

Všimla som si, že už sa jogurtu napil. Bolo naozaj zvláštne, ako sme sa delili o jedlo, jedli z jedného taniera a pili zo spoločných pohárov. Napriek tomu, že doteraz som to nikdy nerobila, pripadalo mi to úplne prirodzené. Vzala som plastový téglik a tiež som sa napila. Napadlo mi, že lassí je jemné, bez nitiek, ktoré by v ňom zanechala dužina čerstvého plodu. Zrejme ho pripravili z konzervovaného pyré.

Zahľadím sa na zamilovanú dvojicu oproti mne. Kým sa zaoberám teóriou delenia sa o jedlo, tam už pristúpili k pokročilejšej, povedzme „hard core“, verzii delenia sa. Z chumľa strapatých vlasov, rúk a výstrihov, na ktorý sa dvojica premenila, občas ako skener vykukne bdelé oko a dôkladne preskúma okolie. Jeho pohľad sa teraz zaborí do mňa. Nezízaj, vraví to oko. Odvrátim zrak a pripadám si trochu neprimerane. Som vďačná, keď Šahíd znova začne rozprávať o brnianskom zákazníkovi.

„Raz ma pozvali na seminár,“ povie s dôrazom, ktorý dáva tušiť nejaký nehorázny podraz, „vraj nech si tam dám stánok s koreninami...“

Od protiľahlého stola ku mne doľahne divoký smiech. Stúpa otvoreným priestorom ako erdžanie žrebca v ruji, a keďže sa začnem obávať, že na koženej lavici sa schyľuje k najhoršiemu, urputne sa pokúšam sústrediť sa na Šahídov príbeh. Môj spoločník sa erotickou kulisou nedá rozhodiť a pokojne pokračuje: „Vôbec sa mi tam nechcelo ísť, ibaže Ali tam vraj bude mať stánok s pašmínami... A tak som nakoniec súhlasil.“ Pri spomienke na svoju ľahkovážnosť sa trpko pousmeje.

„Ako sa volal ten seminár?“ opýtam sa.

„Život a tantra,“ odvetí ľahostajne. „Vieš, čo je tantra?“

„Mám nejakú predstavu...“

„No a to by si fakt neverila! Vieš, o čom v skutočnosti celý ten ich tantrový seminár bol?“

 

/Recept z knihy/

Zeleninové karí Aloo-mutter

2 surové zemiaky nakrájané na kocky (ak používame nové zemiaky, šupku len umyjeme a zľahka zoškrabeme), 1 hrnček zeleného hráška (môže byť aj mrazený alebo z konzervy), 2 pokrájané paradajky (zbavené šupiek a jadierok), 1 cibuľa nakrájaná nadrobno, lyžička rozotreného čerstvého ďumbieru, lyžička prelisovaného cesnaku, 1 – 2 nadrobno nakrájané zelené čili papričky (alebo lyžička zelenej čili pasty), olej a soľ

Koreniny: pol lyžičky mletej garam masály, pol lyžičky celej rímskej rasce, pol lyžičky kurkumy, bobkový list, pol lyžičky mletého červeného čili, 1 lyžička mletého koriandra, čerstvé lístky koriandra

Na oleji opražíme rascu. Len čo začnú semienka praskať, pridáme bobkový list, cibuľu, cesnak a ďumbier. Premiešame a spolu opekáme. Keď je cibuľa sklovitá, prisypeme pokrájané paradajky, čerstvé čili papričky a všetky ostatné koreniny. Podľa chuti osolíme a podlejeme trochou vody. Všetko premiešame a na miernom plameni dusíme 10 minút. Do zmesi nasypeme zemiaky a varíme približne 10 minút. Potom pridáme hrášok a na miernom plameni varíme ešte 3 až 5 minút, kým zemiaky nie sú celkom mäkké. Pred podávaním odstránime bobkový list a posypeme čerstvým koriandrom.