Zo záhrady do kuchyne

 
 
 
Novinky
 
 
Košík
Váš košík je prázdny
 
 
Novinky e-mailom
 
 
 
 

Domov, Hobby

Zo záhrady do kuchyne

Autor: Kolektív
Vydavateľ: Príroda
Počet strán:160
Väzba:viazana
Rozmer:245x175
ISBN:9788007024281
Jazyk:slovenský
Rok vydania:2015
Vypredané:Áno
Kniha popisuje cestu ovocia a zeleniny od sejby do pôdy až po jej zber a využitie v kuchyni. Ponúka 50 receptov zo sezónneho ovocia a zeleniny, aby sme čo najlepšie využili to, o čo sme sa s radosťou a trpezlivosťou starali každý deň.
11,90 € Ušetríte: 50 %Vaša cena: 6,00 €
0

Popis

Knihu Zo záhrady do kuchyne použite ako návod i ako appetizer

Aj hostia - zarytí mäsožravci v lete cítia, že ich telo potrebuje odľahčené, svieže jedlá. Nuž prestaňte s nátlakom mäsa a prispôsobte svoj reštauračný repertoár zmenenému počasiu i chúťkam. Ako zdroj inšpirácie vám poslúži nová knižka z vydavateľstva Príroda so sľubným názvom Zo záhrady do kuchyne. Prináša však ešte ďalší bonus – listovanie sto šesťdesiatimi stranami zo%20zahrady%20do%20kuchyneurčite zapôsobí ako appetizer. Prineste ju na podnose ako „starter“ a vašim hosťom potečú slinky.

Dnes nie je nič zvláštne, ak si reštaurácia či hotel pestuje vlastnú zeleninu alebo bylinky. Rozprestierajú sa na niekoľkých hektároch, inde na zopár záhonoch a ďalší kuchári zberajú úrodu aspoň z črepníkov na balkóne. Čo je pri takomto pestovaní dôležité, o tom hovorí prvá kapitola „Zo záhrady“. Samozrejme, reštauračný záhradkár potrebuje aj mnohé ďalšie informácie, skúsenosti či rady, kniha Zo záhrady do kuchyne sa preto sústreďuje najmä na tú príjemnejšiu stránku veci – vojsť do záhonu (s nožom v ruke)  a hrdo si priniesť na služobný stôl plody, ktoré sa zakrátko premenia na voňavé, čerstvé, chutné jedlo, Povedzme, na tekvicovú omáčku, krémovú mrkvovú polievku, zemiakovú placku s tymianom, vyprážané reďkovky, cestoviny so špenátom, špargľové crumble, námorníkove rajčiaky, zapekané kaleráby, zeleninovú pizzu, nakladaný cesnak, mliečnu ryžu s jahodami, slimáky s petržlenom, fazuľový šalát, sušené jablká...

Ako appetizer na vyvolanie chuti pôsobia najmä pekné a vydarené obrázky jedál. Ocení to nielen hosť, ktorý si na jedlá bez mäsa nie a nie zvyknúť (pritom nielen ručičky váhy, ale aj krvná biochémia upozorňuje na nutnosť zmeny), ale aj reštauračný a hotelový ekonóm.

Kuchárovi – najmä z radov žiakov či začiatočníkov praxe – pomôžu predovšetkým rady a tipy. Hoci aj o tom, že na zachovanie červenej farby kapusty treba do nej pri varení pridať kyslé jabĺčko, že čerstvé čučoriedky vydržia v chladničke desať dní, že pre hostí s tráviacimi ťažkosťami sú vhodnejšie teplé šaláty, že jahody musí kvôli lepšej chuti vybrať z chladu asi hodinu pred servírovaním, že do bielkom potretého baklažánu vsiakne pri pečení a vyprážaní mene tuku, že huby umývame len pod slabým prúdom vody, že rukolový šalát treba dochucovať nálevom až tesne pred podávaním, že tekvicu ľahšie ošúpe, ak ju zohreje pár minút v rúre, že niekoľko plátkov červenej cibule dodá jedlu peknú farbu, že na sušenie jabĺk je najvhodnejšia odroda red delicius, lebo ju netreba sladiť...
No skrátka... byť vami, mám knihu poruke pre kuchtíka i pre hosťa.

V knihe sú uvedené tiež praktické recepty pre celú rodinu aj v prípade, že naša úroda bola veľmi dobrá a komoru sme zaplnili zaváraninami, ktoré nám vydržia celý rok.